Illustrerad bild om hur mäktig vår lilla stjärna Solen är för oss. Den ger oss liv i nuläget. Men den kan också vara en förgörare.

Illustrerad bild om hur mäktig vår lilla stjärna Solen är för oss. Den ger oss liv i nuläget. Men den kan också vara en förgörare.

Ungefär vart elfte år "kokar Solen över" med en massa instabila solfläckar och enorma energiurladdningar: En solstorm kan enkelt karaktiseras som: "Solens sätt att " "blåsa ut ånga".
Men den "ångan" som Solen blåser ut är dödlig för oss om den träffar Jorden med full kraft.
 2013-2014 tidpunkten är obesämd eftersom  det är svårt att avgöra solvindarna och vad de påträffar mot sin destination Jorden. Men de färdas med en svindlade hastighet. Inte dock med ljusets hastighet (300.000 km/sek).

Enligt NASA och ESA blir det en en stor (?) solstorm, som överträffar allt som tidigare har hänt. Tidpunkten är lite osäker eftersom det är svårt att förutsäga Solen, och dess instabila skeenden. 2013-2014 någonstans där kommer solvindarna att vara enorma och träffa Jorden. Vi får hoppas att solstormarna bara blir "vanliga". Annars ska vi nog förse oss med ficklampsbatterier  ljus; och annat.Infrastukturen i samhället; darorer och annat som har med kommunikation att göra, kommer att slås ut. Hoppas det inte blir så.

Fotnot:
13: mars 1989 blev 6.000.000 kanadensare utan ström p.g.a. att solstormen då träffade norra halvklotet, där magnetfältet är som starkast; Runt nord och sydpolen.
Men om de enorma solstormar som förutser 2013-20134 spelar det ingen roll. Om så blir fallet med enorma solstormar kommer till och med Norrskenet (aurora borealis) och sydskenet (aurora australis) bli synligt på södra halvklotet.

Alla kommunikationer; kommer att påverkas. Satteliterna blir de första som får pröva på solvindarna, de som styr all vår kommunikation. Vi i vårt sårbara digitala samhälle drabbas, om det blir så.

Du jag och alla andra bryr oss inte om detta därför att vi har nog med egna kommunikationer. Ville bara göra den som kollar min hemsida uppmärksam om detta.
Men i slutänden spelar det ingen roll hur vi tänker eller vad vi tänker. Vi människor kommer i alla fall vara utdöda, långt innan Jorden förvandlas. Ska inte gå mer in på detta. Så jag tycker att vi lever i nuet, och tar hand om dem vi tycker om.

 

Kommentarer

yngve rova

31.07.2013 11:43

det kommer att hända 2013 eller 2014.jordens befolkning får ett helvete.

yngve rova

21.02.2013 19:40

Vi hamnar i stenåldern om det händer,bäst att leta efter en bra grotta att bo i.
Lämmna mobilen hemma,ingen mobil i världen kommer att fungera.
Ha en bra dag.

Senaste kommentaren

14.09 | 19:52

Känns som om ju mer man lär sig ju mindre vet man. Universum är ju så stort, ofattbart.

28.01 | 16:53

En stjärnklar augustikväll utan störande ljus, som en gråvit mjölkaktig dimma med stjärnor, som sträcker sej över stjärnhimmeln. Hoppas detta var till hjälp

28.01 | 09:10

Vad är själva "Vintergatsbandet" , dvs hur ser vi det från Jorden?

23.04 | 05:30

Jag har inga just nu

Dela den här sidan