Fictionförfattarnas mästare

Fictionförfattarnas mästare

Tolkiens barndom och uppväxt

År 1892 föddes J.R.R. Tolkien i staden Bloemfontein i Oranjefristaten ( i dagens Sydafrika). Bägge hans föräldrar Mabel och Arthur, kom bägge från England men de hade flyttat till Sydafrika p.g.a. att faderns jobb (som bankman) gjorde det lättare för hans avancemang inom bankvärlden.

När Ronald (så kallades han) var tre år fick han en lillebror. Modern födde ännu en pojke. En tid därefter tog Mabel med sej pojkarna tillbaka till England, därför att Ronald inte mådde bra av det varma klimatet, och de kom aldrig tillbaka till Sydafrika. Kort därefter fick hon bud om att Arthur var sjuk i feber och sedemera avled.

Ronald var 12 är när modern insjuknade i svår diabetes och dog. Ronald och hans yngre bror internerades hos en präst i Birmingham. Redan vid den tiden var Ronald duktig på att teckna, och visade också fallenhet för språk. Han lärdes grunderna i latin och franska vilket gick mycket bra. På fritiden studerade han också anglosaxiska. Och han började också skapa sitt eget "fiktiva" språk,

Tolkiens författarskap

Han gjorde sej ett namn som en av de absolut största inom siencefiction, och han var den som mer eller mindre i sin nuvarande form lade grunden till den moderna siencefiction. Han gjorde med sina böcker och då främst sagan om ringentrilogin sej känd för miljontals beundrare världen över.

Detaljrikedom och den i det närmaste ogreppbara blandningen av; språk, kulturer och folkslag är kännetecknande för hans författarskap. När han påvisade någon rollfigurs hemskhet eller eller hur fruktansvärt något var, gjorde han det med den bravur att många kunde leva sej in i hans värld. Ett exempel på det är när brödraskapet möter en Balrog. Han låter då trollkarlen Gandalf bli mycket oroad över denna Balrog och på så sätt överför han sin beskrivning genom trollkarlen.

Tolkien har ang. publiceringen och skapandet av böckerna om härskarringen och dess värd förklarat att han vill ge sin hemkultur egen mytologi. Runt om i världen finns nu en mängd Tolkien-sällskap. Hans böcker har också inspirerat till olika rollspel. Själv tyckte han inte så mycket om sin berömmelse, redan under hans livstid.
Första Tolkien-sällskapet i Europa startades i Göteborg: "Tolkien soceity of Sweden".

"Sagan om ringen" trilogin

De filmerna tycker jag måste ges några egna rader. Har själv sett alla tre filmerna, och jag levde mej helt in i dem. Just det otroliga i hans berättarkonst är detaljrikedomen, och de mest otroliga små hober, datoranimerade Gollum och andra väsen är helt fantastiska. Man sitter som fastnaglad, rakt igenom filmerna. Tolkien har iaf. lyckats får mej intresserad. Man får ta det för vad det är, pure sience-fiction.
För er som ännu inte sett "sagan on ringen-filmerna, vill jag gärna rekommendera dem till er.

Alla tre filmerna spelades in vid ett och samma tillfälle på Nya Zeeland, både på norra och södra ön. Under de 18 månader som inspelningarna tog i anspråk blev också inspelningsteamet, skådespelare och alla andra som en "familj".Fotnot: Om bara Tolkien visste vad hans böcker har gett 
            upphov till. Europas första Tolkien-sällskap 
            upprättades i Göteborg.


Kommentarer

www.wahlstrom.dinstudio.se

22.10.2010 17:15

Spännande sida den ska jag utforska mer.

Hittade din länk på Kennel Moneytalks sida! Min man älskar att fota men det blir mest på hundarna

Mvh Mia

Senaste kommentaren

14.09 | 19:52

Känns som om ju mer man lär sig ju mindre vet man. Universum är ju så stort, ofattbart.

28.01 | 16:53

En stjärnklar augustikväll utan störande ljus, som en gråvit mjölkaktig dimma med stjärnor, som sträcker sej över stjärnhimmeln. Hoppas detta var till hjälp

28.01 | 09:10

Vad är själva "Vintergatsbandet" , dvs hur ser vi det från Jorden?

23.04 | 05:30

Jag har inga just nu

Dela den här sidan