3.500 civila offer efter terroristattacken mot WTC

3.500 civila offer efter terroristattacken mot WTC

Salvador Allende: Chiles folkvalda president mördas

Han var mycket omtyckt av Chiles befolkning.
Landssorg infördes. Salvador Allende kämpade för rättvisa till alla, och var intresserad av den enskilda människan. Vad den ville, och åkte omkring i Chile för att bekanta sej med folket.
Enligt de chilenare jag pratat med i min hemstad, var han just det mycket omtyckt. Han ansågs mer eller mindra som en "landsfader". Men så inträffade det som inte fick hända.

Anna Lind

Hon blev kvivstucken  10;e september, men avled den 11:e september. Personligen hoppas jag att alla de svaga människor som måste ge sitt yttryck i våld, kan få bra vägledning.
För mej är styrka; Att man kan erkänna sitt misstag, och verkligen menar  det.


Anna Lind var mycket omtyckt av "den vanliga människan", även respekterad av sina motståndare. Och inom EU sågs hon också med respekt. Hade ett kort samtal med henne under ett besök hon gjorde i min stad. Mitt intryck av henne var positivt. En politiker som visste vad hon ville framföra till oss, samtidigt som hon var verklighetsförankrad.Fotnot: Anna Lind var när hon mördades dåvarande 
           utrikesminister.
           Olof Palme var stadsminister, när han gick samma
           öde till mötes.
           ??
         

Händelser ej 11:e september relaterade

Året är 2002. Världens mest älskade barnboksförfattarinna avlider i sviterrna efter en virusinfektion. Hon dog i sitt hem på Dalagatan 46 vid en ålder av 94 år. Budet om hennes död chockade hela landet, överallt flaggades det på halv stång.
Ja hela landet stannade upp för at sörja.
Samtidigt minns vi många klassiska figurer som hon gjorde levande i filmer, böcker och TV-serier.
Exempelvis: Emil i Lönneberga; Pippi Långstrump Bröderna Lejonhjärta och många många fler.

Astrid Lindgren föddes i Näs utanför Vimmerby, under namnet Ericsson 14:e november 1907. Fadern var lantbrukare Samuel August Ericsson, och moderns namn var Hanna född Jonsson.
Tidigt visade Astrid skrivartallanger, och när hon var 13 år vann hon en novelltävling i Vimmerby Tidning. Vid 17 års ålder började hon på samma tidning som journalistvolontär. 2 år senare flyttade hon till Stockholm.

Hennes lust att berätta och skriva följde henne genom hela uppväxten. Hennes debutbok (1944) hette "Britt-Marie lättar sitt hjärta". Den blev ingen succé, men samma år skrev hon första boken om Pippi Långstrump. Vi vet ju alla att det blev en hejdundrande succé, som för övrigt lom ut 1947.
Böckerna om Emil Pippi, Madicken och Ronja Rövardotter översattes till 85 olika språk.
Försäljningen av Astrid Lindgrens böcker i andra länder än Sverige, uppgick årligen till 72 miljoner kronor.
Mesta delen av hennes böcker filmatiserades, den första var Mästerdetektiven Blomkvist. Några andra som blev film: Bröderna Lejonhjärta, vi på Saltkråkan och Madicken.


Ett farväl av en hel nation

100.000 Människor samlades på Stockholm gator, när hennes kista den 8:e mars i kortege fördes genom gatorna till Storkyrkan.
Och alla vi andra som också följde med via våra TV-apparater.
De mest älskade Astrid Lindgren-sångerna framfördes av barnkörer. Efter vagnen med kistan framförde Hanna Fagerlind en vit hingst, som symbol för Astrid Lindgrens sagor.

Vår älskade Astrid Lindgren fick en kunglig begravning.
Kungafamiljen fanns på plats och många toppolitiker som: stadsminister Göran Persson, kulturminister Marita Ulvskog talman Birgitta Dahl. Även landshövding Mats Hellström fanns på plats. Även andra inbjudna gäster som Maria "Tjorven" Johansoon och Inger "Pippi" Nilsson deltog.

Folkkär idrottsledare

År 2002. Georg "Åby" Ericsson känd fotbollsspelare och sedemera förbundskapten för svenska fotbollslandslaget, avlider i sitt hem i Åby 82 år gammal.

Han föddes iett samhälle Torshag, en kilometer utanför Åby. Det namnet förknippades med hans person. Han började också spela fotboll i Åby, men 1938 värvades han till IFK Norrköping. Han blev föreningen trogen resten av livet. Han var delaktig i tio SM-guld. Som spelare vann han två SM-guld, hans position i laget var vänsterytter. Han var även med om ytterligare tre allsvenska segrar, men hade för få matcker för att få SM-medalj. Totala antalet allsvenska matcher var 89, och han gjorde 36 mål. Han hjälpte som lagledare fram IFK Norrköping till ytterligare fem SM-guld.

"Åby" Ericsson var biträdande förbundskapten till Orvar Bergmark 1966. Fyra år senare tog han över förbundskaptenssysslan. Han var förbundskapten i nio år. Under de åren tog han Sverige till två VM-slutspel: 1974 0ch 1978. Efter VM-slutspelet i Argentina, året därefter avgick han som förbundskapten. Han hade då 91 A-landskamper som förbundskapten.
"Åby" Ericsson var också en bra pianist. Bl.a. så ackompanjerade han sina spelare när kampsången "Vi är svenska fotbollsgrabbar" spelades in inför VM 1974.
1983 turnerade han med VM-laget från 1974, som spelade uppvisningsmatcher i landet.

Senaste kommentaren

14.09 | 19:52

Känns som om ju mer man lär sig ju mindre vet man. Universum är ju så stort, ofattbart.

28.01 | 16:53

En stjärnklar augustikväll utan störande ljus, som en gråvit mjölkaktig dimma med stjärnor, som sträcker sej över stjärnhimmeln. Hoppas detta var till hjälp

28.01 | 09:10

Vad är själva "Vintergatsbandet" , dvs hur ser vi det från Jorden?

23.04 | 05:30

Jag har inga just nu

Dela den här sidan