Tror den talar för sej själv

Tror den talar för sej själv

Lappland består av 26.5 % av Sveriges yta. Högsta toppen är Kebnekajse´s sydtopp. Har varit där när jag gjorde min militärtjänsgöring. Högst upp på sydtoppen fanns en liten klipphylla, där man kunde blicka ner till en glaciär 400 meter längre ner. I övrigt gjorde vi bivack vid foten av sydtoppen. Där kom vi i kontakt med en same, som bjöd på svart kaffe med smör och grovsalt, som en "apperitiff"

Uppgifter varierar men när jag var där uppgick våra mätningar till 2.050 meter.

En introdukrion till Lappland borde vara: Besök den glömda delen av Sverige. Ska efter bästa förmåga, försöka ge lite info. om Lappland. Jag jämför det med urbefolkningen i USA, indianerna. Ett undanglömt folkslag. Lika dant är det med samerna i Sverige, Norge och Finland.

Fakta om Lappland

Som sagt består Lappland av 26,5 % av Sveriges landyta.
Det finns så mycker att säga om Lappland. Men jag ska försöka att farra mej kort.

Marknaden i Jokkmokk har jag besökt, efrtersom jag är född i Norrbotten. Om ni "har" vägarna förbi, besök gärna marknaden.

Den övre delen av silvervägen leder dej till Jäkkvik. Vid Jäkkvik korsar du Kungsleden. Det är vägen som många "turist fjällvandtare" väljer. Som tur är, har jag min egen "stig".

Kiruna och Riksgränsen, Abisko och Björkliden, är turisrmål som jag har besökt. Men för en person som aldrig besökt dessa platser, vill jag rekommendera de. De måste upplevas. Kan skriva hur mycket som helst om Lappland. Men har ni hört talas om Ishotellet i Jukkasjärvi. Det tycker jag är att exploatera Lappland till turister.

Bilden: Lappuggla

Måste nämna något om Kiruna. Är till ytan världens största stad. Här finner du "Essrange". En av världens bästa raketforskningscentra.

Kiruna är centralpunken för turismen i nord-sverige.
0980-188 80

Sammanfattningsvis om Lappland: Besök gärna sydtoppen på Kebnekajse om ni  semester i Lappland. En upplevelse ni inte glömmer.
  Som sagt därifrån på 2.050 meters höjd kan du se ner över en glaciär 400 meter längre ner. Men var försiktig. Se till att ni är förankrade till varandra, innan ni tittar över klipphyllan.

Kommentarer

Gunilla Falk

25.10.2010 07:59

Fin marknadsförning av Lappland, ibland glömmer man bort vilket fantastiskt landskap vi bor i......

Ruben

13.10.2010 17:29

Mycket snyggt,samt en fin fakta om landskapet!

Senaste kommentaren

14.09 | 19:52

Känns som om ju mer man lär sig ju mindre vet man. Universum är ju så stort, ofattbart.

28.01 | 16:53

En stjärnklar augustikväll utan störande ljus, som en gråvit mjölkaktig dimma med stjärnor, som sträcker sej över stjärnhimmeln. Hoppas detta var till hjälp

28.01 | 09:10

Vad är själva "Vintergatsbandet" , dvs hur ser vi det från Jorden?

23.04 | 05:30

Jag har inga just nu

Dela den här sidan