Del av det natursköna Sverige

Skog, myrar och fjäll

Finns så mycket att tala om skogar. Men 3 typer av skogar kan vi nämna. Barrskog, lövskog och fjällskog.
Nu nämner jag bara lite om flällskog. Hoppas ni i södra Sverige inte tar illa upp. Flällbjörksskogen  finns på sluttningarna mellan kalfjället och barrskogen.

De växer sparsamt. På bördigare nark kan du finna; bla.a nordisk stormhatt och snörboll.

Lite om Sverige, och dess natur

Myrar. Sveriges yta består mellan 15-till 20% av nyrar. De flesra myrarna finns i norra Sverige, men också i Småland. Myrarna bjuder på förutom mygg även på ett rikt fågelliv, speciellt i norra Sverige. Vi har alla hört talas om "tjäderspel".
Vid tidig höst mognar skogens guld ; hjortron, som för övrigt är mycket C-vitaminrika..

Älv och sjö

I det här avsnittet måste Kalix-älven nämnas. Tror den är  ända orörda älven i Sverige?

Det finns många skogssjöar i Sverige, framför allt i norra Sverige. Jag nämner en av alla Djuptjärn i Kalix område. Där fick jag några fina abborrar, som vi sedan varmrökte. Prova gärna det, en delikatess, jämförbar med kräftor.

Kuster och skärgårder. Finns det mycket av i vårt avlånga land. Man pratar mest om västkusten i det här sammanhanget. Men der finns så mycket att uppleva på Sveriges östra sida.

Upplev gärna en båttur med Göta Kanal "skillsmässodiket" för nervösa  seglare som inte planerat i förväg. Men det blir en upplevelse. Jag lyckades genomföra Göta Kanal utan skillsmässa.

Och finns det också kajakfärder. Det är bara att kolla runt om vad som finns runt i landert.  Säkert har jag glömt något som andra vill framhäva. Därför att det finns så mycket att uppleva i vårt underbara land.