Världens största landlevande däggdjur

Elefanten är vida spridd från savanner, torra buskstäpper till ogenomträngliga skogar sumpiga områden; längs floddalar och sjöstränder. Den finns även i bergstrakter upp till 3.500 meters höjd, t.ex. på Kilimanjaro och Mount Kenya. Alltså har den en stor anpassningsförmåga, trots sin massiva och stora kropp.

De största tjurarna kan nå en vikt på 6.000 kg, och äter varje dag 300 kg. växter. Den förbrukar också 150 liter vatten, till att duscha sej och att dricka.
Snabeln är den mest iögonfallande delen hos detta jättedjur och har bidragit till det vetenskapliga namnet: "Proboscieda". Den ses också som det fantastiska resultatet av däggdjurens utveckling över huvud taget. Det finns två underavdelningar av den afrikanska elefanten: regnskogselefanten (Loxodonta africana), och savann - eller stäppelefanten (L.a africana).

Den till trots högt utvecklade känsligheten är snabeln också en kraftig arm, som med enorma slag kan driva fienden på flykten; eller bryta upp tjocka grenar.
Snabeln får plats med ungefär 9 liter vatten åt gången. Många muskler ger snabeln stor styrka och rörlighet.

Elefantens betar är djurets ända framtänder, och inte hörntänder som felaktigt nämnts fler gånger. Betarna har en vikt på mellan 25 och 45 kilo styck hos de savannlevande elefanttjurarna. Undantag finns; jägare har skjutit en elefanttjur ned 345 cm. långa betar med en vikt av 117 kilo.

Samlade fakta om den afrikanska elefanten

Klass: Däggdjur
Ordning: Elefantdjur
Familj: Elefanter

Kroppslängd inklusive snabel: 6-7,5 meter
Mankhöjd: 240-360 centimeter.
Vikt: Hanar upp till 6 ton, honor upp till 4 ton.
Föda: Växtföda, företrädelsevis blad, bark, frukter och kvistar.
Dräktighetstid: 22 månader.
Antal ungar /födsel: 1 även tvillingfödslar är kända
Livslängd: 60-70 år.

Vuxet djur:
Skallen är mycket stor. Öronen täcker nästan skulderpartiet. I överkäken finns två till  betar omvandlande framtänder. Hanarna är större än honorna, och har större betar.. Snabeln har i spetsen två griporgan. Tårna är hovformade naglar. Huden har sparsamt med hår. Kroppstemperaturen är i genomsnitt 36,2 grader.

Ungar:
Vid födseln är kalven täckt av svarta hår, särskilt på huvudet. Nyfödd väger den mellan 80 och 100 kilo, ungefär en meter hög.

Välkommen till vår webbsida