Karta över Norrbotten

Ett nordligt län

Norrbotten är ett län som vi bör besöka, innan vi kan säga att vi har sett hela Sverige. Där finns mycket att se, och att uppleva. Luleå största staden i regionen med en folkmängd av i dagsläget 194.240 invånare, och en yta av 260.829 kvadratkilometer.

Tre av landets nationalälvar ger liv och karaktär åt Norrbotten. Exempel Kalix älven; Där samlas laxarna vid Jockfall. Som en personlig kommentar om du besöker Kalix-älven vid Kamlunge-forsen, i augusti så om du har tur kan du fånga en laxöring mellan 1-4 kilo. Finns även andra ädelfiskar att fånga. Som bestämmelserna nu är, så gäller: catch and relese.

Mitt Norrbotten

Det finns så många sevärdheter i Norrbotten. Från 1 till 5 skulle jag föreslå följande; kanske inte i kronologisk ordning. Men här är mina 5 i topp:
Riksgränsen
Jukkasjärvi vildmarkshotell
Gammelstads kyrkby
Norrbottens museum
Jokkmokk guiderna.

Har personligen  besökt marknaden i Jokkmokk, och det var en upplevelse, en kall sådan. Besöker ni den tag med ordentligt med varma kläder.

Fakta om Norrbotten

Luleå är residensstaden i Norrbotten; Därifrån härstammar bl.a, Maud Adams även känd som Bond-brud. Luleå är också känd som industri - kultur och världsarvsstad. Även elitserie-hockey finns i Luleå.Ska bara beröra lite om Boden, där jag gjorde min militärtjänstgöring vid livkompaniet I19.

Boden som stad är en gammal befästningsstad. Där fanns många regementen förut.
Hurt som helst Boden och Luleå är de städer som betyder något för Norrbotten.
Haparanda hade jag nästan glömt. Det är en stad på gränsen till Finland. Där pratas det lika mycket svenska, som finländska; Alltså en gränsstad.

Kalix: Ligger vid E4 5 mil väster om Haparanda. Kalasätmo (den kalla älven) var namnet som de första nomadetna kallade det vatendrag som mynnar ut, nästan längst upp i Bottenviken.
 Kalix ligger vid älvdalens mynning.

På senare år har Kalix profiletat sej som en IT-kommun. Produkten som är rikskänd är förstås löjrom. Englundsgården är en byggnad som bör nämnas. Byggnaden har gått i arv från far till son. Englundsgården är helt intakt med möbler och bruksföremål, och hålls öppen under sommaren.
Och ett grattis till Kalix bandy som nu befinner sej i elitserien.

Fotnot: Min hemby Nyborg ligger i mil söder om Kalix.